Београд, 07.12.2016.

КОНФЕРЕНЦИЈА „БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ“ ОДРЖАНА У ПАЛАТИ „СРБИЈА“

Канцеларија за Косово и Метохију и Делегација Европске уније у Србији настављају да пружају бесплатну правну помоћ рањивим групама кроз активности пројекта “Промоција и заштита имовинских права интерно расељених лица, избеглица и повратника на основу споразума о реадмисији”.

Посебан значај овог пројекта је у представљању интерно расељених лица пред судовима на Косову и Метохији, чиме ће једној од најрањивијих категорија становништва у Републици Србији бити омогућено да поврате своју бесправно узурпирану, оштећену или уништену имовину, речено је конференцији која је одржана у Палати Србија поводом представљања пројекта.

Вођа пројекта Деклан О’Махони рекао је на конференцији да постоји најмање 60.000 захтева расељених лица са Косова за поврат имовине, а локални судови на Косову то нерешавају, па су зато затрпани великим бројем предмета које не могу да реше у разумном року. Према речима О’Махонија, у пројекту ЕУ за бесплатну правну помоћ интерно расељеним лицима, избеглицама и онима враћеним по споразумима о реадмисији, биће организоване четири канцеларије у Београду, Нишу, Краљеву и Врању, као и две радне јединице у Косовској Митровици и Грачаници. Он је нагласио да ће постојати јасни критеријуми за пружање правне помоћи, савета и заступања на суду тих лица.

Шеф операција Делегације ЕУ у Београду Никола Бизел оценио је да је пројекат, који је већ почео да се спроводи, врло активан јер је право на правну помоћ расељеним лицима и избеглицама једно од основних права ЕУ. Он је истакао да ће Делегација наставити да буде кључни партнер Србији по том питању.

Заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Душан Козарев упозорио је да се на Косову систематски уништавају напуштене куће Срба и неалбанаца, да се пред тамошњом агенцијом за имовину налази око 40.000 захтева за повраћај узурпиране имовине, а судовима је предато 18.000 тужби за накнаду штете и уништену и оштећену имовину.

Пројакат ће пружити неопходну правну помоћ која је потребна корисницима да би остварили своја права. Тимове младих адвоката и обучених адвокатских приправника, ангажованих на пружању правне помоћи, водиће квалификовани и искусни адвокати. Адвокатски приправници и млади адвокати ће током наредне две године помагати у решавању важних судских поступака и на тај начин ће стећи непроцењиво искуство у раду.

Ови тимови ће се упознати са интегрисаним системом управљања предметима који садржи базу клијената, докумената, ресурса и података и који ће омогућити добро управљање предметима са већим изгледима за ефикасна решења и повољне исходе за клијенте, нагласили су представници пројекта на конференцији која је окупила велики број домаћих и страних стручњака из ове области, представнике Делегације ЕУ и великог броја релевантних институција и лица која су у непосредном контакту са корисницима пројекта.